La salut del fetge

1 març, 2017 per a General, Medicina natural

ImprimerAmb el seu quilo i mig de pes, el nostre fetge és el més gran dels òrgans humans i un dels més complexos.

Les seves funcions són múltiples i de màxima importància …

Primer, té un paper clau en la digestió, ja que produeix i excreta la bilis (funció colerètica i colagoga) necessària per emulsionar els greixos i ajudar en l’absorció de la vitamina K. La bilis s’emmagatzema a la vesícula biliar.

També juga un paper fonamental en els metabolismes dels carbohidrats (glúcids o sucres), les proteïnes i els aminoàcids, i els greixos (lípids).

És responsable de la síntesi de gairebé totes les proteïnes i dels aminoàcids, i del seu catabolisme per ex. la producció de la urea. Així mateix, sintetitza els factors de coagulació i participa a la producció dels glòbuls vermells (hematies).

En el metabolisme dels lípids, compleix amb diverses funcions: síntesi i reciclatge del colesterol, lipogènesi, producció dels triglicèrids i de diverses lipoproteïnes (transportadors de greixos, per ex. El colesterol HDL i LDL).

A més produeix el factor de creixement insulina-like (IGF-1), una hormona polipeptídica que juga un paper important en el creixement infantil i continua tenint uns efectes anabòlics en els adults, inclusivament en el càncer, sent el seu augment un marcador de risc oncològic .

Segons la medicina tradicional xinesa (MTC), el fetge està relacionat amb l’est, la primavera, el color verd, els ulls, els músculs i tendons, el vent, el sabor àcid, etc. Això el converteix en un actor essencial de depuració, desintoxicació i detoxificació, en particular durant la nit i a la primavera, després la importància d’una cura de drenatge hepàtic a la primavera i després de períodes d’excessos … Aquesta “neteja” del fetge es realitza millor i sense efectes col·laterals amb la fitoteràpia. Algunes plantes són ben conegudes per les seves propietats drenants i detoxificantes, com la carxofa, la dent de lleó, el rave negre, el card marià, la fumària, el romaní així com la cúrcuma, el Desmodium i un llarg etc.

Tradicionalment, en medicina energètica, se sap que certes emocions i estats anímics són nocius per al fetge: la ràbia, la rancúnia, la frustració però també els estats de nervis i d’estrès mal gestionats.

Tot això resulta sovint en símptomes freqüents de mala digestió, cansament (especialment matutí), cefalees i migranyes, mal humor, al·lèrgies i intoleràncies, trastorns oculars i musculars, etc.

La funció detoxificant del fetge es desenvolupa durant les 24 hores, amb un màxim d’intensitat a la nit (entre 1 i 3 AM), raó per la qual si el sopar és lleugera l’ajudem en la seva tasca netejadora. A més com més tòxics ens trobem (per sobrecàrrega alimentària, substàncies xenobióticas (foranes) i / o tractaments farmacològics (antibiòtics, AINS, corticoides, quimioteràpies, etc.), més ha de involucrar-el fetge en aquesta funció desintoxicant i menys pot complir les seves altres funcions metabòliques “nobles” …

A més de la fitoteràpia, sempre hauríem de tenir en compte el nostre estat nutricional i micronutricional, atents a les deficiències i / o els excessos de tots els nutrients alimentaris, micronutricionals, oligoelementales, enzimàtics i antioxidants que necessita el nostre fetge per al seu bon funcionament. Això inclou en primer lloc els aminoàcids, els carbohidrats i els greixos de bona qualitat, en particular els àcids grassos poliinsaturats omega 3 i 6, els minerals, les vitamines i els oligoelements essencials, a més de tot un ventall d’antioxidants i fitosterols necessaris per al metabolisme hepàtic.

Entre els nutrients micronutricionals destaquen per la seva importància el magnesi, el ferro, el coure, el zinc, el manganès, el seleni, així com les vitamines liposolubles A-D-I-K, les hidrosolubles com la vitamina C i les del grup B …

Alguns actors són fonamentals per a les funcions antioxidants i antiinflamatòries, per ex. el glutatió, el SAMe, la curcumina, l’àcid alfalipóic, etc.

Tots aquests aportacions per descomptat depenen d’una bona funció d’assimilació digestiva, un estat de eubiosis intestinal amb una microbiota bacteriana equilibrada i una membrana sana. Altrament, la disbiosi intestinal i / o la hiperpermeables membranaria poden ser la causa de tots els trastorns hepàtics i metabòlics relacionats.
Això pot comportar una intoxicació, un empatx i un cansament hepàtic, produint a la llarga, un estat inflamatori crònic i progressiu amb esteatosi (foie gras!), Hepatitis, fibrosi, cirrosi i eventualment càncer del fetge (hepatoma).

Després, perquè el nostre fetge ens somrigui i compleixi amb totes les seves imorescindibles funcions, hem de cuidar amb una bona alimentació, una saludable higiene de vida, i amb la gestió positiva del nostre estrès i de les nostres emocions …

Dr. Francesco Borella (Llicenciat en medicina i cirurgia per la Universitat de Ginebra, Suïssa, format en Pediatria i Psiquiatria a Hospitals de Ginebra, formació especialitzada en Acupuntura, Homeopatia, Fitoteràpia, Naturopatia i Psicoteràpia, membre docent del IEDM (Institut Europeu de Dietètica i Micronutrició)