Un probiòtic en la infància, una inversió de futur

14 desembre, 2016 per a General, Nens

probioticsLa microbiota té un paper fonamental durant tota la vida, però principalment en edats primerenques. Cada vegada més estudis relacionen un desequilibri intestinal en la infància amb patologies en l’edat adulta.

La microbiota, abans coneguda com a flora intestinal, es considera en l’actualitat un òrgan per ella mateixa que participa en funcions digestives i fisiològiques de l’organisme, i que té un paper clau en la salut i el benestar de l’individu. Està implicada en processos com la digestió dels aliments, el metabolisme, la protecció contra els patògens, la maduració del sistema immunitari, la síntesi de vitamines…
Juntament amb la mucosa i el sistema immunitari intestinal, la microbiota forma l’ecosistema intestinal del qual és l’element més vulnerable, ja que està sotmesa de forma contínua a factors nutricionals i ambientals que la poden desequilibrar. Aquest desordre es coneix amb el terme disbiosi intestinal.

Factors que la malmeten

La dieta, les malalties, els medicaments, l’estrès i la velocitat del trànsit intestinal són alguns dels factors causants de disbiosi. La microbiota s’implanta al sistema digestiu (també a la pell i les mucoses) a partir del naixement, i madura en els primers quatre anys de vida. A l’inici, la qualitat d’aquesta població de microorganismes depèn de factors com el mètode del part i el tipus de lactància que rep el nadó. Variables com la durada de la gestació, els antibiòtics i l’entorn del nadó també influeixen en la implantació de la microbiota, en la quantitat i/o qualitat de les espècies.

Els infants que neixen per part vaginal i s’alimenten de llet materna reben els beneficis dels bacteris làctics i bifidobacteris de la microbiota de les mares d’una forma més predominant que si el nadó neix per cesària. Tanmateix, si la lactància és artificial predominen altres bacteris no tan beneficiosos per a un bon desenvolupament del sistema immunitari. La microbiota intestinal té un paper fonamental durant tota la vida, però principalment en la infància. Cada vegada trobem més estudis i investigacions que demostren la relació entre un ecosistema intestinal desequilibrat en la infància amb patologies en l’edat adulta com al·lèrgies, malalties autoimmunitàries, obesitat o asma. És per això que l’ús d’un probiòtic de qualitat és de vital importància per tenir cura de la microbiota. La soca i la dosi són claus per a l’acció dels complements.

Article patrocinat per Pileje