Diferències entre virus i bacteris

26 agost, 2016 per a Consultori, General

virus i bacteriesEls bacteris i els virus són invisibles a l’ull humà, són presents gairebé en qualsevol ambient i ens poden fer emmalaltir. 

Una de les principals diferències entre aquests agents infecciosos és la seva mida, ja que “els bacteris són fins a cent vegades més grans que els virus”.

Els virus i els bacteris es diferencien també en la manera en què ens fan emmalaltir, els bacteris, per exemple, per els seus metabòlits -els productes del metabolisme-, que en part poden resultar tòxics per a l’ésser humà. Els virus, en tant, poden, per exemple, destruir cèl·lules en el nostre organisme durant el seu procés de multiplicació o bé les cèl·lules immunitàries produïdes pel nostre organisme poden eliminar les cèl·lules infectades amb el virus.

Els antibiòtics influeixen i ataquen les estructures dels bacteris, per exemple la seva paret cel·lular, i poden conduir així al seu seva mort. Atès que la paret cel·lular dels bacteris té una estructura diferent a la membrana cel·lular de les cèl·lules humanes, els antibiòtics només ataquen a les primeres. Tot i això, els bacteris són cèl·lules independents que poden adaptar-se a altres condicions ambientals, de manera que també poden desenvolupar resistència als antibiòtics.

En tant, com els virus no tenen metabolisme propi ni paret cel·lular, els antibiòtics no té cap capacitat d’atacar-los, encara que existeixen fàrmacs que permeten frenar els diferents mecanismes de la seva multiplicació, com els medicaments d’acció virostática. No obstant això, en el cas de moltes infeccions víriques, com els refredats, el tractament es limita a una teràpia que per si mateixa no combat els virus, però pot calmar els símptomes de la malaltia, de manera que les defenses del propi organismes han de fer la resta.

Les vacunes poden protegir contra determinats virus i bacteris, ja que al contenir gèrmens patògens debilitats o bé components inofensius dels mateixos, contribueixen a que el sistema immunològic reconegui les estructures estranyes i desenvolupi anticossos contra aquests agents infecciosos. Això és possible des de fa dècades amb moltes malalties víriques com ara la poliomielitis. No obstant, en el cas del VIH o l’hepatitis C encara no s’ha aconseguit a causa de les complicades característiques d’aquests virus.

A més, alguns virus modifiquen la seva aparença externa amb gran rapidesa, el que dificulta el desenvolupament d’una vacuna. Per aquesta raó, per exemple, cada any cal desenvolupar una nova vacuna contra la grip.