Com utilitzar un oli essencial
22 agost, 2016 per XarxaFarma a General, Medicina naturalPer aprofitar plenament tots els beneficis dels olis essencials d’una forma segura, és molt útil tenir en compte alguns consells i precaucions que regeixen el seu ús adequat:
- Rentar-se les mans després de cada massatge o contacte amb el producte emprat, per evitar una irritació local, que pot arribar a ser molt molesta.
- En cas de contacte accidental de l’oli essencial amb els ulls, cal rentar els ulls amb abundant aigua de l’aixeta aproximadament durant 2 minuts; després dels quals s’ha d’aplicar una compresa d’oli vegetal (oliva, ametlles, nou d’albercoc, etc.) durant uns 10 minuts. En cas de contacte accidental amb mucoses sensibles (òrgans genitals, conducte auditiu, nas), convé actuar de la mateixa manera: esbandir i després aplicar una compresa impregnada d’oli vegetal.
- Respectar la dosi indicada, la freqüència d’aplicació, aixà com la durada de l’ocupació.
- Els pacients al·lèrgics i amb pell especialment sensible, hauran de realitzar un test de tolerà ncia previ aplicant unes gotes en el plec del colze. En cas d’intolerà ncia, una reacció cutà nia serà visible en 10 minuts i llavors sabrem que el tractament no és apte.
- En cas d’ingesta accidental d’un gran volum d’oli essencial, acudir al centre de salut més proper.
Tolerà ncia i toxicitat:
Encara que l’ús d’olis essencials només presenta un mÃnim risc d’efectes secundaris no podem afirmar que la seva tolerà ncia sigui perfecta. En cas de sospita de reacció adversa convé interrompre l’aplicació. Pot ser que sigui al·lèrgic a una determinada molècula aromà tica o que la seva pell s’irriti causa de la causticitat d’algun oli essencial, o fins i tot que el seu tub digestiu (en cas d’administració oral) no toleri bé alguna d’aquestes quintaesencias vegetals.
Efectes:
Escoltar al cos per entendre la malaltia i els efectes de cada tractament és un deure. L’aromaterà pia cientÃfica no és una panacea ni és adequat per a tots. AixÃ, els resultats poden ser òptims però de vegades també decebedors. En cas de fracà s terapèutic no haurÃem de qüestionar l’aromaterà pia com a ciència sinó el bon coneixement de la malaltia, ja que és això últim el que ens permet escollir adequadament els olis essencials.
Embarà s:
Utilitzar els olis essencials durant l’embarà s i la lactà ncia, aixà com en nens petits és perfectament possible PERÃ’ es requereixen unes precaucions particulars. El consell d’un aromaterapeuta especialitzat és imprescindible.
Conservació:
Quan els arqueòlegs van descobrir les tombes dels faraons egipcis i altres dignataris, no van tenir cap problema en identificar el que contenien els gerros d’alabastre, apropant al nas van captar l’olor intacte, malgrat els més de 3.000 anys d’antiguitat.
Font: Pranarôm