Nova generació de llàgrimes artificials: Un nou horitzó en el tractament de la sequetat ocular

12 agost, 2016 per a Consultori, General

llàgrimes artificialsInnovació: la disfunció lacrimal és una malaltia multifactorial de la llàgrima i de la superfície ocular que produeix símptomes de desconfort, alteració visual, inestabilitat de la pel·lícula lacrimal, augment de l’osmolaritat de la llàgrima i inflamació de la superfície ocular com a unitat funcional.

Es tracta d’una patologia molt freqüent, que pot aparèixer o augmentar la seva simptomatologia en la menopausa, per teràpies hormonals, durant i després dels tractaments amb quimioteràpia i per dèficits de greixos essencials (omega 3), entre d’altres. També, després de la cirurgia ocular com la cataracta o la cirurgia refractiva. Però fins i tot en situacions tan quotidianes com l’ús de lents de contacte o la visualització perllongada de pantalles, tant d’ordinador com de TV, o el fet d’estar en ambients amb excés de sequedat –amb calefacció d’aire o aire condicionat–.

Dos polímers en lloc d’un aporten una protecció més elevada a la superfície ocular 

La llàgrima humana consta de tres capes; la capa lipídica (externa) evita l’evaporació; la capa aquosa (intermèdia) i la capa de mucina (en contacte amb l’epiteli corneal).

Més hidratació, i una retenció de la humitat superior i més duradora 

Recentment ha aparegut una nova generació de llàgrimes artificials que incorporen la combinació de l’HP-Guar + àcid hialurònic, la qual contribueix a restaurar la capa aquosa i la capa muscínica de la llàgrima. Aquesta nova fórmula incrementa el temps de retenció del film lacrimal, aporta més hidratació i restaura l’epiteli corneal malmès de pacients amb ull sec.

Llàgrimes específiques per a problemes concrets

En cas que la capa més afectada sigui la capa lipídica, avui dia també tenim llàgrimes que contenen un seguit de components que ajuden a restaurarla i mantenir-la de forma específica, estabilitzant així la llàgrima natural. Estan indicats en aquells pacients que presenten una disfunció de les glàndules de Meibomio, blefaritis, dermatitis seborreica o un excés d’evaporació de la mateixa llàgrima.

L’àcid hialurònic forma part de la capa de mucina i s’uneix a les cèl·lules de l’epiteli corneal formant una estructura matricial protectora, que atrau l’aigua de la capa aquosa i augmenta així la hidratació i la lubricació de la superfície ocular.