Sobrepès i obesitat: redueix-ne els riscos

12 novembre, 2018 per a Benestar, General, Salut

obesitat-reduir riscosMenjar sa i mantenir-se actiu són les dues estratègies bàsiques per combatre aquesta malaltia. Els dispositius mòbils t’ho faciliten.

“L’obesitat és una malaltia crònica de tendència epidèmica al món occidental. A Espanya, la prevalença de l’obesitat és del 22,9 %. No obstant això, gairebé la meitat de la població (47,8 %) pateix sobrepès, i un 70,2 % excés de greix corporal, sobretot a la zona abdominal, és més habitual en homes que en dones i aquests paràmetres augmenten amb l’edat”, assegura el doctor Manel Puig, president de la Societat Espanyola d’Endocrinologia i Nutrició (SEEN).

Tinc obesitat?

La Societat Espanyola per a l’Estudi de l’Obesitat (SEEDO) categoritza aquest problema en funció de l’Índex de Massa Corporal (IMC), que es calcula dividint el pes corporal i l’alçària al quadrat. Si el resultat oscil·la entre 25 i 29,9 es pateix sobrepès. A partir de 30, ja es té obesitat. A més a més, també cal conèixer el perímetre abdominal. Allò ideal és que en els homes no soprepassi els 102 cm, i pel que fa a les dones, els 88 cm. L’excés de pes en aquesta zona del cos, de fet, es considera molt perillosa, atès que augmenta el risc d’hipertensió, problemes de cor i resistència a la insulina.

XF recomana: Evita les dietes ràpides i hiperproteiques. Provoquen efecte rebot i danyen els ronyons

Què provoca l’obesitat

Existeixen diverses causes que poden conduir a l’obesitat i, en els últims anys, s’està considerant la predisposició genètica i l’alteració d’alguns gens. No obstant això, en la majoria dels casos els quilos sobrers es deuen a un desequilibri entre la ingesta i la despesa energètica, és a dir, es menja més del que es crema amb l’activitat física.

Reduir-ne els riscos

L’obesitat, a més, s’associa amb un augment del risc de patir altres tipus de malalties, com el càncer o problemes de cor i diabetis. També té una relació estreta amb la depressió, ja que aquest trastorn pot propiciar un augment de pes i, alhora, l’obesitat la pot desencadenar, segons la Fundació Espanyola de Psiquiatria i Salut Mental. Per tot plegat, tant la comunitat mèdica com les institucions públiques s’esforcen a conscienciar la població del problema que suposa patir excés de pes i com cal evitar-ho. En aquest sentit, una ingesta d’aliments controlada –evitant fregits, sucre, aliments processats i refinats–, així com la pràctica regular d’exercici físic són les millors armes per combatre-la i millorar la salut.

Les 5 claus

Racions més petites
Deia el pare de la nutrició, el doctor Francisco Grande Covián, que la millor manera de cuidar la línia és menjar en plats petits. Menja menys i més vegades.

Alia’t amb el mòbil
Pots visitar un nutricionista o descarregar-te apps que et recomanen menús variats i equilibrats per a tota la setmana o què cuinar amb allò que tens a la nevera.

Cuina sa
Evita els fregits i els arrebossats, i opta per mètodes més sans, com cuina al vapor, en papillote, al wok, al forn o bullits.

Menja a poc a poc
El cervell triga un temps a sentirse saciat. Quan menges a poc a poc, mastegues més l’aliment i permets que funcioni millor el procés de sacietat.

Beu més aigua
L’aigua no aprima, però de vegades pensem que tenim gana quan en realitat és set. Beu almenys vuit gots diaris d’aigua.