Tornem a parlar dels antibiòtics. Els nadons ja neixen resistents

14 octubre, 2015 per a General, Nens, Salut

nadons i antibiòticsL’estudi, realitzat per investigadors de la Unitat Mixta en Genòmica i Salut de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO) i l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva de la Universitat de València (UV) , així com del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa d’Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP), dependent de l’Institut de Salut Carlos III, en col·laboració amb investigadors de la cohort INMA València i de la Universitat de Copenhaguen, ha revelat una alta prevalença de gens de resistència a antibiòtics betalactàmics i a la tetraciclina tant en el meconi com en mostres fecals primerenques de nadons.

L’intestí ha estat identificat com un important reservori de gens de resistència a antibiòtics que es poden transferir a espècies patògenes. Els resultats d’aquest estudi indiquen que les resistències a antibiòtics presents en la mare poden transferir al nen fins i tot abans del naixement, a l’úter, així com a través del calostre, establint-se en el tracte digestiu del bebè.

Els investigadors han analitzat la presència de resistències a antibiòtics en 20 mostres de meconis provinents de nadons de la cohort del projecte INMA. En un 70% d’ells, s’ha trobat resistència a antibiòtics.

Així mateix, els científics han estudiat una sèrie de mostres de femta de 13 parelles de mares i fills, analitzant mostres tant de les mares abans del part com del nadó a una setmana del naixement. A més, per a una de les parelles han pogut estudiar també el calostre i el meconi, així com mostres fecals de la mare i del nadó a la setmana, i al mes 1, 3, 7 i 12.

Tant en el meconi com en el calostre s’ha trobat que es repeteixen algunes de les resistències a antibiòtics detectades en la mare abans del part, més endavant s’ha comprovat que aquestes resistències poden desaparèixer i aparèixer-ne de noves.

Abans de prendre un antibiòtic, consulta al teu metge o farmacèutic. Tens altres opcions