Osteoporosi. Vida nova sota el sol

25 juny, 2012 per a General, Salut

En un país assolellat com el nostre és impensable l’increment de malalties relacionades amb la manca de vitamina D a la població, com l’osteoporosi. Segons els experts, això està directament relacionat amb una alimentació descuidada durant la infància i l’adolescència, així com amb una menor activitat a l’aire lliure i l’abús del tabac, begudes gasoses i alcohol.

Tothom sap que 15-20 minuts de sol redunden en un enorme benefici enfront de malalties òssies com l’osteoporosi. No obstant això, i malgrat viure en un país on el sol és el nostre major atribut, “cada vegada és més freqüent detectar aquesta malaltia en pacients més joves d’ambdós sexes i fins i tot, osteoporosi secundàries en nens”, en paraules del doctor Manuel Mesa Ramos, coordinador del Grup d’Estudi i Investigació de l’Osteoporosi (GEIOS) i director de la Unitat d’Aparell Locomotor de l’Àrea Sanitària Nord de Còrdova. Això podria ser degut a que durant la infància i l’adolescència no es cuida l’alimentació, es realitza una menor activitat a l’aire lliure i s’abusa de vegades del tabac, les begudes gasoses i l’alcohol. Tot això és determinant, ja que aquesta patologia catalogada com “de gènere” ja que afecta principalment les dones, arriba a una prevalença molt alta entre els 50 i 65 anys amb l’arribada de la menopausa, moment en què es produeix una major pèrdua de massa òssia en la dona i estimant-se que més de la meitat de les dones espanyoles patirà osteoporosi postmenopàusica.

Més risc de fractura

Osteoporosi significa “os porós” i consisteix en una disminució de la massa òssia (quantitat d’os per unitat de volum) i el deteriorament de la microarquitectura de l’os, que condiciona un augment de la fragilitat i de la susceptibilitat a la fractura. Una de cada 2 dones majors de 60 anys pateix osteoporosi, un problema sociosanitari de primer ordre que afecta dos milions i mig d’espanyoles, i que produeix al voltant de 90.000 fractures de maluc i 500.000 fractures vertebrals cada any al nostre país. Una fractura osteoporòtica es produeix quan la força
induïda per una caiguda s’aplica a un os osteoporòtic. Per tant, l’osteoporosi és un important factor de risc per a la fractura i han de distingir entre aquells factors de risc que afecten el metabolisme mineral ossi i els relacionats amb les fractures. Les fractures osteoporòtiques poden produir-se en qualsevol os de l’esquelet, encara que els més comunament afectats són el radi distal (fractura de Colles), les vèrtebres, i l’extremitat proximal del fèmur o fractura de maluc. Els pacients amb fractures osteoporòtiques poden presentar manifestacions clíniques, com dolor, pèrdua d’alçada, cifosi i/o escoliosi i tenen pitjor qualitat de vida i major risc de mortalitat que la resta de la població.

Segons ha manifestat el doctor Santiago Palacios, president del Comitè Científic XI Congrés Nacional de l’Associació Espanyola per a l’Estudi de la Menopausa (AEEM) i director de l’Institut Palacios de Salut i Medicina de la Dona, durant el XI Congrés Nacional de l’AEEM, “la incidència anual de fractures òssies ocasionades per osteoporosi es triplicarà en els pròxims 50 anys”. Segons aquest expert, una de cada dues dones de més de 50 anys pot patir una fractura òssia com a conseqüència de l’osteoporosi i una de cada tres amb més de 80 anys patirà una fractura de maluc. “Aquest últim tipus de fractura té un índex molt alt de mortalitat, de manera que el 24% de les persones que han patit una fractura
de maluc mor durant l’any després i només la meitat conserva la mateixa capacitat de marxa que abans. La resta, han de ser ajudades i internades en centres d’assistència, cosa que influeix també en l’entorn familiar i en el social, ja que tant les intervencions quirúrgiques per fractures com l’assistència i rehabilitació comporten un cost sociosanitari molt important”, assegura. Pel que fa a les fractures de vèrtebres, aquestes passen amb freqüència desapercebudes, encara que poden produir dolor mantingut en la zona dorsal i un encorbament de la columna “que sovint repercuteix i redueix la capacitat ventilatòria dels pulmons”, afirma el doctor. D’altra banda, a més de les fractures i el dolor, les persones amb osteoporosi pateixen una limitació funcional, deformitat del tronc, disminució de l’alçada i fins i tot sovint pèrdua d’autoestima i trastorns psicològics.

Vitamina D, exercici i dieta: els tres pilars de laprevenció

1. La manca de vitamina D, a la base

Tal com explica el doctor Mesa Ramos, coordinador de GEIOS, la deficiència de vitamina D està a la base d’aquesta disminució de la mineralització òssia que condueix a malalties toves en els ossos, com l’osteoporosi i el raquitisme o l’osteomalàcia. En adults, la manca d’aquesta vitamina causa una mala absorció del calci, el que provoca un hiperparatiroïdisme secundari. Això té com a conseqüència una major eliminació del calci dels ossos, el que causa la pèrdua de massa òssia i el major risc de patir fractures osteoporòtiques. De fet, les últimes investigacions han demostrat que el dèficit de vitamina D multiplica per 7 el risc de patir fractures òssies. Per això, si en alguna cosa coincideixen tots els experts en traumatologia de la Sociedad Española de Cirugía Ortopédica y Traumatología (SECOT), és que la vitamina D té un paper essencial en l’absorció del calci i el fòsfor i la seva incorporació a l’os, pel que té propietats antirraquítiques i facilita la mineralització,contribuint al fet que el múscul sigui fort. Una exposició diària al sol de 10-15 minuts a l’aire lliure encara que el dia estigui ennuvolat (exposició que ha de ser una mica més gran en persones de pell fosca, d’edats avançades o obeses), ajuda a millorar els nivells de vitamina D necessaris per a la prevenció de malalties òssies (el sol pot aportar entre el 88% i el 100% de les necessitats diàries de vitamina D). La millora dels nivells de vitamina D contribueix a una reducció de fins a un 20% les possibilitats que tenen les persones majors de 65 anys de patir fractures osteoporòtiques i en el cas del maluc, el canell, l’avantbraç i la columna, fins a un 37% i redueix en un 19% el risc de patir caigudes. Segons el doctor Manuel Mesa Ramos, “la quantitat de sol a la qual s’ha d’exposar un adult és la que provoca un mínim color rosat a la pell, el que resulta un increment dels nivells de vitamina D comparable a la ingesta de 10.000 a 25.000 unitats d’aquesta”.

2. Exercici: imprescindible en infància i menopausa

Segons ha manifestat el doctor Santiago Palacios, president del Comitè Científic XI Congrés Nacional de l’Associació Espanyola per a l’Estudi de la Menopausa (AEEM) i director de l’Institut Palacios de Salut i Medicina de la Dona, durant el XI Congrés Nacional de l’AEEM, “la incidència anual de fractures òssies ocasionades per osteoporosi es triplicarà en els pròxims 50 anys”. Segons aquest expert, una de cada dues dones de més de 50 anys pot patir una fractura òssia com a conseqüència de l’osteoporosi i una de cada tres amb més de 80 anys patirà una fractura de maluc. “Aquest últim tipus de fractura té un índex molt alt de mortalitat, de manera que el 24% de les persones que han patit una fractura de maluc mor durant l’any després i només la meitat conserva la mateixa capacitat de marxa que abans. La resta, han de ser ajudades i internades en centres d’assistència, cosa que influeix també en l’entorn familiar i en el social, ja que tant les intervencions quirúrgiques per fractures com l’assistència i rehabilitació comporten un cost sociosanitari molt important”, assegura. Pel que fa a les fractures de vèrtebres, aquestes passen amb freqüència desapercebudes, encara que poden produir dolor mantingut en la zona dorsal i un encorbament de la columna “que sovint repercuteix i redueix la capacitat ventilatòria dels pulmons”, afirma el doctor. D’altra banda, a més de les fractures i el dolor, les persones amb osteoporosi pateixen una limitació funcional, deformitat del tronc, disminució de l’alçada i fins i tot sovint pèrdua d’autoestima i trastorns psicològics. Un altre pilar bàsic per a la prevenció de l’osteoporosi, a més de la vitamina D i una dieta equilibrada, el constitueix l’exercici continuat, determinant en la infància i l’adolescència, quan s’arriba al pic de massa òssia que estableix la mida i força dels ossos. En alguns estudis, per exemple, es revela que un programa escolar simple de salts en anys prepuberals millora significativament la massa òssia de maluc i columna. “L’activitat física augmenta el creixement en amplada i massa mineral dels ossos en els nens i adolescents d’ambdós sexes, particularment quan s’inicia  abans de la pubertat, es realitza en volums i intensitats propers als dels atletes i s’acompanya d’una adequada ingesta de calci i calories”, afirma el doctor. També és clau en el tractament de dones postmenopàusiques. Cal no oblidar que l’exercici disminueix un 25% el risc de caigudes en els pacients amb osteoporosi. En aquest cas, un entrenament progressiu de força manté o augmenta la densitat mineral òssia en les dones postmenopàusiques. Aeròbic, exercicis d’equilibri i de força, etc. milloren la força a les cames, determinant de caigudes i risc de fractures, i la qualitat òssia. “Hi ha una relació inversa entre l’activitat física i el risc de fractura de maluc en les dones postmenopàusiques; l’activitat física frena, proporcionalment a la seva intensitat, les pèrdues de massa òssia, i fins i tot els programes d’exercicis poden augmentar la densitat mineral òssia “, remarca el metge rehabilitador. Alguns experts sostenen que els programes d’exercicis de baix impacte, com caminar, ofereixen poc efecte protector, si els comparem amb l’exercici aeròbic intensiu o l’entrenament de resistència. Si bé aquest exercici és bo, no és suficient per recuperar la fortalesa perduda en els ossos. Així, cal sumar-li a aquest passeig un altre tipus d’activitats més enèrgiques, com els exercicis aquàtics, els exercicis de reforç de la musculatura del tronc, els exercicis d’equilibri o els de propiocepció (capacitat del nostre cos per ubicar la posició dels músculs). Un dels exercicis que milloren la densitat mineral òssia, la forma física, l’equilibri, i que pot reduir fins a un 40% el risc de caigudes dels pacients amb osteoporosi és el Tai Txí, encara que la seva pràctica ha d’estar recomanada per un facultatiu. Aquest és, a més, un exercici que es practica en grup, una cosa molt estimulant per a mantenir el pacient en la pràctica periòdica de l’activitat física. Això és important perquè si s’abandona la pràctica de l’exercici físic, s’accelera la pèrdua de la massa òssia i s’augmenta així el risc de fractura.

3. Dieta: el que cal saber

Pel que fa a la dieta, aquesta ha d’incloure carn i peix diàriament i ou diverses vegades a la setmana, i també llet i els seus derivats (sobretot llet enriquida amb vitamina D), i vegetals com la col o el cabdell. En definitiva, l’alimentació ha de ser variada, principalment rica en calci, “que és la sal mineral dels nostres ossos”. I en aquest sentit, el patró de la dieta mediterrània compleix àmpliament amb les expectatives i ha demostrat tenir un paper preventiu en l’aparició d’osteoporosi. A més, els experts recomanen evitar la ingesta excessiva d’alcohol, fumar o prendre medicaments que interfereixin amb el metabolisme ossi. “Això ajudarà a pal·liar els efectes de l’osteoporosi les conseqüències del qual van des de la incapacitat funcional i l’augment de la dependència fins a la mort”, conclou el doctor Mesa.

Prevenció cronològica

La prevenció s’ha de fer en cada dona durant totes etapes de la vida. En aquest sentit, el doctor Santiago Palacios remarca que:

a. Des de la infantesa s’han d’introduir mesures profilàctiques davant la malaltia: estimular els factors determinants del desenvolupament normal de l’os per aconseguir el màxim pic de massa òssia possible: “Les mesures profilàctiques s’han d’iniciar des de la infantesa fins als 25-35 anys.

b. Després, s’han de vigilar els factorsque acceleren la pèrdua fisiològica de massa òssia i la seva prevenció, el que denomina prevenció secundària (hipoestronismes, menopausa, etc.). Finalment, és fonamental evitar fractures en dones amb important disminució de massa òssia, prevenint les caigudes i evitant situacions de sobrecàrrega excessiva de columna o moviments i exercicis bruscos, que són la base de la prevenció terciària.

c. Finalment, és fonamental evitar fractures en dones amb important disminució de massa òssia, prevenint les caigudes i evitant situacions de sobrecàrrega excessiva de columna o moviments i exercicis bruscos, que són la base de la prevenció terciària.