Entrevista a la Dra. Carmen Menéndez, responsable del Departament d’Atenció Integral de la Salut de la Dona de l’Instituto Palacios

5 gener, 2015 per a Entrevista, General

malalties sexualsLes malalties de transmissió sexual, conegudes com a MTS, són un greu problema de salut. Es contagien sobretot a través de les activitats sexuals amb persones infectades. Algunes d’aquestes infeccions afecten fonamentalment la zona genital i òrgans reproductors, mentre que d’altres poden estendre’s i afectar altres òrgans del cos, com la sífilis, el virus de l’hepatitis B o el de la sida. A més, la presència de qualsevol MTS facilita que n’adquirim d’altres.

Les més freqüents són la infecció per Chlamydia trachomatis i els condilomes acuminats o berrugues genitals. No obstant això, en els últims anys s’ha observat un augment d’algunes dolences, com la sífilis, que es consideraven eradicades. Altres MTS comunes són la vaginitis, les ladelles i l’hepatitis B o el virus del papil·loma humà, que augmenta el risc de càncer de coll uterí i d’altres zones.

Quina és la població que ara com ara té més risc de patir-les?

En aquests últims anys, les MTS, anomenades així perquè s’adquireixen a través de les relacions sexuals, estan augmentant de forma alarmant, fonamentalment entre la població adolescent i jove, d’edats compreses entre els 15 i els 25 anys.

De quina gravetat estem parlant?

Les MTS afecten ambdós sexes, però la dona és molt més simptomàtica que l’home. No tan sols afecten la salut causant infertilitat, embarassos ectòpics, càncer de coll d’úter…, sinó que incideixen en els aspectes psicològics i sexuals, que també repercuteixen més en les dones que en els homes. A més, la dona amb MTS pot transmetre les infeccions als seus fills durant l’embaràs o en el part.

Quina regla d’or cal complir per evitar-les?

La millor i única manera de combatre les MTS és la prevenció i l’ús del preservatiu, sobretot en parelles no monògames és d’una importància vital.

S’ha d’utilitzar correctament, ja que en cas contrari l’eficàcia disminueix. Per exemple, utilitzar-lo abans de l’activitat sexual i retirar-lo quan aquesta activitat ja ha finalitzat. D’altra banda, hem de fer-nos exàmens ginecològics periòdics per detectar-les i tractar-les a temps. Per exemple, la citologia o prova de Papanicolau com a mínim una vegada a l’any pot descartar el virus del papil·loma humà. L’aparició d’una vacuna contra el VPH permet fins i tot prevenir-lo. També cal recordar que el coit anal causa petits traumatismes que faciliten l’entrada dels agents patògens.

“El preservatiu és l’únic mètode barrera contra les MTS”

Quin és el repte del nostre país en la lluita contra aquestes malalties?

Un dels reptes més importants és reforçar el concepte de doble protecció (embaràs i MTS). Espanya és un país on les MTS estan augmentant, així com el nombre d’embarassos no desitjats (una gran proporció acaben en interrupcions voluntàries). Haurem de recollir informació d’aquells països que estan aconseguint controlar aquests problemes, com els nòrdics, i adaptar-la a la idiosincràsia del nostre.