Prevenció de la grip amb olis essencials

6 desembre, 2014 per a General, Medicina natural

olis essencialsExisteixen nombrosos olis essencials amb  les propietats antiinfeccioses, immunoestimulants, antivirals i tonificants, que han estat comprovades científicament.

Els olis essencials més coneguts són: el Farigola QT tuyanol (Thymus vulgaris QT tuyanol), la Palmarosa (Cymbopogon martinii var.motia), l’Arbre del te (Melaleuca alternifolia) i la Marduix QT tuyanol (Origanum majorana QT tuyanol), per ser anti infecciosos potents que contenen un ampli espectre d’acció i més neurotònics. Altres olis essencials amb 1,8-cineol: Ravintsara, camforer (Cinnamomum camphora QT cineol), Mandravasarotra (Cinnamosa fragrans), Eucaliptus radiata (Eucalyptus radiata ssp. Radiata), Niaulí (Melaleuca quinquenervia QT cineol) i Romero QT cineol (Rosmarinus officinalis QT cineol), que són bons expectorants i antivirals, però la seva potència antibacteriana és inferior.

Per prevenir infeccions és interessant recórrer a la difusió atmosfèrica d’aquests olis essencials (sense cremar ja que perdrien les seves propietats terapèutiques).

Per via cutània, durant l’època d’epidèmies, dos olis essencials ofereixen una prevenció molt eficaç contra les agressions virals: l’oli essencial de Ravintsara o camforer i el de Mandravasarotra. Es recomana fregar una petita quantitat d’oli essencial de Ravintsara, camforer o de Mandravasarotra en les plantes dels peus, els canells i / o l’esquena, matí i nit. Un adult pot aplicar de 2 a 4 gotes 2 a 3 vegades al dia per estimular les seves defenses naturals. Per als nens (de 3 a 6 anys) diluir la mateixa quantitat d’oli essencial en un oli vegetal abans de aplicar-lo.

Si anem a entrar en un lloc propens al contagi (hospitals, transport públic, guarderies, col·legis …) també podem aplicar 2 gotes d’aquests mateixos olis essencials en els canells i inhalar profundamente. Això es pot dur a terme diverses vegades al dia, però en total un adult sa evitarà utilitzar més de 12 gotes d’oli essencial pur al dia sobre la pell.

Finalment, cal tenir en compte que les dones embarassades o durant la lactància, els menors de 6 anys, la gent gran o fràgils s’han de diluir els olis essencials que s’apliquen sobre la pell, així com evitar certes molècules que són més agressives, i consultar amb un professional de la salut amb coneixements en aromateràpia científica abans de usar-les. Per als nadons, hi ha fórmules a punt per utilitzar localment.