2 plats per exercitar la memòria. Tasta’ls

3 juny, 2018 per a General, Receptes

QUICHE LORRAINE DE PORRO, BRÒQUIL I BACÓ

INGREDIENTS (per a 4 persones):
Per a la pasta brisa:

 • 200 g de farina
 • 100 g de mantega
 • 1 ou
 • 1 culleradeta de sal

Per al farciment:

 • 200 g de bacó fumat
 • 200 g de formatge gruyère ratllat
 • Mig bròquil i 1 porro
 • Una cullerada d’oli
 • 250 ml de nata
 • 4 ous
 • Sal i pebre

ELABORACIÓ:
Encara que es pot fer perfectament amb una massa trencada de les que venen als supermercats, per preparar- la casolana, només cal fer un volcà amb la farina, afegir la mantega a daus i unir-ho tot fins aconseguir una massa homogènia. Es fa una bola i es guarda a la nevera durant mitja hora embolicada amb film de cuina. A continuació s’estén amb el corró i es cobreix amb la pasta una plàtera plana de base desmotllable. Es passa el corró per la vora i es retira el sobrant de massa. Cobreix amb paper d’enfornar durant 15 minuts a 180 ºC. Pinta amb l’ou i torna a enfornar durant 5 minuts, per segellar bé la massa i evitar que absorbeixi humitat del farcit. Per al farciment es ratlla el formatge i tallem el bacó a dauets i el porro a tires. Es posa una paella amb una cullerada d’oli i es fregeixen junts, es deixen escórrer sobre paper de cuina i es reserven. Es baten els ous i es barregen amb la nata, el formatge ratllat i el bròquil quehaurem bullit prèviament amb una mica de sal. A continuació salpebrem la barreja. Sobre la base del pastís es posa una mica més de la meitat del bacó i a continuació la barreja d’ou, nata, formatge i bròquil, repartint la resta del bacó pel damunt i coent-ho al forn a 180 ºC durant una mitja hora o fins que estigui quallat i daurat. Se serveix calent.

 

BLOC DE TONYINA SOBRE RAVIOLIS AMB SALSA VERDA

INGREDIENTS (per a 4 persones):

 • 200 g de raviolis de formatge ricotta
 • 1 llom de tonyina fresca tallada a daus grans
 • Unes branques de cibulet

Per a la salsa verda:

 • Un raig d’oli d’oliva
 • 4 grans d’all
 • Julivert
 • Una cullerada sopera de farina
 • 1 got (dels d’aigua) de fumet (brou de peix)
 • Sal
 • Un raig de vi blanc

ELABORACIÓ:
Per a la salsa verda cuinem els alls tallats à brounoisse (aixafats i petits), amb l’oli d’oliva. Deixem que l’all agafi color i abans que comenci a daurar-se, hi afegim la farina. Ofeguem aquesta farina fins que es dissolgui en l’oli i a continuació mullem amb el fumet i afegim també el vi blanc si fos el cas. Ho deixem bullir mentre li donem el punt de sal. Acabem empolvorant amb julivert picat. A part, posem a bullir en una olla aigua, un raig d’oli i sal. Un cop comenci a bullir, afegim els raviolis fins que quedin al’dente. Passem per la planxa els trossos de tonyina i emplatem posant a la base la salsa verda, a continuació els raviolis i al damunt el bloc de tonyina decorat amb cibulet.