Salut bucal i embaràs

18 agost, 2014 per a General, Higiene dental

cuidados-dentales-en-el-embarazoEls canvis en la composició de la saliva en els últims mesos d’embaràs i la lactància, poden predisposar temporalment a l’erosió i a la càries dental.

En aquests mesos d’estiu, el Consell de Dentistes d’Espanya ofereix revisions gratuïtes a les dones embarassades degut a la importància que requereix durant el període de gestació la salut bucal de l’embarassada.

La gingivitis de l’embaràs apareix en el 60-75% de les dones embarassades. Sol passar, generalment, entre el tercer i el vuitè mes d’embaràs i sol desaparèixer després del part. Si bé és degut a un acumulament de placa bacteriana, els canvis vasculars i hormonals que acompanyen l’embaràs, moltes vegades exageren la resposta inflamatòria a aquests irritants locals. La gingivitis de l’embaràs es caracteritza per una geniva envermellida, inflamada i sagnant.

Acompanyant als canvis gingivals pot aparèixer una tumoració benigna anomenada “tumor d’embaràs”o “granuloma d’embaràs”. Sol localitzar-se en una zona de gingivitis i creix ràpidament. Està associat a una pobre higiene bucal i sol regressar espontàniament després del part.

El control de les malalties bucals en la dona embarassada redueix la transmissió de bactèries orals des de la mare fins el nounat. La teràpia antisèptica i el tractament amb fluorur, són essencials per el tractament de la càries i per a reduir la severitat de la transmissió bacteriana al nounat.

Amb l’arribada del nounat, es recomana que es cuidi l’higiene bucal d’ambdós, ja que existeix un risc molt elevat de transmetre bactèries a través de la saliva, amb hàbits com el d’utilitzar la cullera del nadó per provar el menjar, xuclar el biberó o el xumet.