Propietats de l’Àloe vera

21 agost, 2014 per a General, Medicina natural

Aloe-Vera

L’àloe vera ja s’utilitzava a l’antiguitat més remota per les seves nombroses propietats curatives. Les cultures més ancestrals de tot el planeta han sentit veneració per aquesta planta que s’ha vist envoltada de mites i llegendes. Els coneixements sobre l’ús d’aquesta “planta miraculosa” van anant-se transmetent oralment, generació rere generació, a tot arreu on creixia.

Actualment, l’espècie més popularitzada és l’Àloe vera L. (Aloe barbadensis Miller), originària de Barbados i cultivada a països de clima càlid. De les fulles de l’Àloe vera bàsicament s’obtenen dos elements:

  • L’àloe o sèver, que s’extreu mitjançant incisions a l’epidermis de les fulles fresques i que és ric en derivats hidroxiantracènics d’efectes laxants, i el
  • Gel d’àloe, substància mucilaginosa que s’obté a partir del parènquima o polpa de les fulles d’Aloe barbadensis, que té polisacàrids com a principals constituents i que s’empra en higiene, en cosmètica i en el tractament de diversos problemes de la pell.

La qualitat i eficàcia del gel d’àloe ve condicionada pel contingut i composició en polisacàrids, que varia segons els cicles vitals de la planta i les variacions climàtiques a què es veu sotmesa. Per això és essencial utilitzar productes en què la qualitat de l’àloe estigui garantida des del cultiu i la recollida fins al producte final.

Dels estudis publicats en els darrers anys es desprèn que el gel d’àloe és molt eficaç en la cicatrització de ferides, cremades de primer i segon grau, cremades solars, èczemes, dermatitis agudes, irritacions i abrasions  de la pell, afavorint-hi la hidratació, cicatrització i regeneració i reduint-hi la inflamació i el dolor, a causa de les accions hidratant, cicatritzant, antiinflamatòria, immunomoduladora i antiviral que presenta.