13 de juny: Dia Europeu de la Prevenció del Càncer de Pell

12 juny, 2018 per a Dates destacades, General

càncer de pellEls episodis de càncer cutani han augmentat en les últimes dècades, sobretot en la població jove i més concretament en les dones. Des dels anys 70 hi hagut més casos de càncer cutani que la suma dels demés tipus de càncer junts. A Espanya el càncer de pell ha augmentat un 38% en 4 anys i ja afecta a 160.000 persones. El 95% dels casos es poden curar si es detecten a temps. Un dels problemes del càncer de pell és que no es percep fins passats vint anys de l’exposició desmesurada a la llum solar, on la radiació ultraviolada (UV) constitueix el major factor de risc. Tenint en compte que el 80% del dany solar es produeix abans dels 8 anys, l’educació i protecció de l’infància resulten indispensables per a evitar casos en el futur.

El càncer cutani pot dividir-se en dos tipus: melanoma (5% dels casos) i no melanoma, incloent carcinoma basocel·lular i carcinoma espinocel·lular (95% restant). El primer és el de major gravetat, i a pesar de la seva escassa proliferació, és responsable del 90% de les morts per càncer de pell.
La fundació Càncer i Vida ha publicat una sèrie de recomanacions per cuidar la nostra pell enfront del sol:

  • Controlar l’exposició al sol, sobretot en les hores de major intensitat (de 11h a 15h)
  • Utilitzar ulleres de sol i roba protectora: gorres i peses de roba de màniga llarga
  • Utilitzar cremes fotoprotectores
  • Moderar l’assistència a cabines de bronzejat. Els solariums poden ser molt perillosos, és preferible aplicar cremes autobronzejadores o altres productes

A més a més d’aquests consells, des de l’AEDV (Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia) ha afegit la necessitat d’hidratar el cos de forma constant bevent aigua, i vigilar l’evolució de qualsevol lesió, lunar, piga o taca que presenti les següents característiques (A-B-C-D):

  • Asimetria
  • Vores irregulars
  • Color diferent
  • Diàmetre superior a sis mil·límetres
Per a més informació consulteu a la vostra farmàcia sobre com protegir-vos del sol de manera correcta.