Menopausa masculina. Eclipsi sexual?

8 juny, 2012 per a General, Salut

Disminució d’ereccions matinals i de fantasies sexuals i aparició de disfunció erèctil són senyals inequívocs que l’home també pot patir un eclipsi sexual associat a l’edat. Tot i que és veritat que només afecta el 2% davant el 100% de les dones, no deixa de ser una mica vergonyant i la majoria dels afectats no ho declara.

La Universitat de Manchester (Regne Unit) ha confirmat el que molts ja temien: la menopausa masculina existeix, encara que en una proporció molt menor que la femenina (solament del 2% davant el 100%), i que, com en el cas de les dones, no és res més que una disminució hormonal associada a l’envelliment.

Els tres símptomes sexuals…

Segons aquesta investigació, duta a terme amb gairebé 3.400 homes d’entre 40 i 79 anys de vuit països, i publicada a la revista New England Journal of Medicine, de la llista de 32 possibles símptomes “menopàusics”, només 9 estan associats, d’alguna manera, amb els seus baixos nivells de testosterona i, per tant, serien indicatius d’un hipogonadisme.
Entre aquests símptomes, els més evidents són bàsicament tres, que units a una reducció dels nivells de testosterona, l’hormona masculina per excel·lència, poden ser l’avís que la “menopausa” ha fet acte de presència i que poden necessitar un suport farmacològic hormonal:

1. La reducció de les ereccions matinals.
2. La disminució dels pensaments libidinosos o fantasies sexuals.
3. La disfunció erèctil.

 

… i els sis físics i emocionals

A més, segons els investigadors, sis senyals més no relacionats directament amb la sexualitat poden influir en el diagnòstic,
encara que no es van relacionar tan directament amb un declivi més important de la testosterona.

1. Problemes per desenvolupar una activitat vigorosa com córrer o aixecar pes.
2. Esgotar-se en caminar més d’un quilòmetre.
3. Molèsties en ajupir-se o agenollar-se.
4. Canvis en els patrons del son.
5. Pitjor concentració.
6. Ansietat.

El mètode utilitzat

Per arribar a aquestes conclusions, els científics britànics van mesurar els nivells de testosterona dels 3.369 homes involucrats en l’estudi. A tots se’ls va sotmetre a un qüestionari sobre la seva salut sexual, física i psicològica. L’estudi aporta una eina clau per al diagnòstic correcte i també per afrontar-ne el tractament. Fred Wu, autor principal de l’estudi, recorda que es tendeix a receptar testosterona a homes que realment no la necessiten; són els casos en els quals els símptomes que presenten no estan directament relacionats amb la davallada hormonal.