L’homeopatia, una opció cada vegada més utilitzada pels pacients

24 març, 2014 per a Homeopatía

homeopatiaRecentment s’ha publicat un projecte d’ordre ministerial per consolidar la regulació dels medicaments homeopàtics, com ja s’està fent en altres països europeus.

Es tracta de fer un pas endavant per regular uns medicaments que en la pràctica ja estan autoritzats i, de fet, ja són àmpliament utilitzats per professionals i pacients. I és que l’homeopatia és ja una realitat social i assistencial per tenir cura de la salut.

A la farmàcia, l’homeopatia constitueix una eina terapèutica de gran interès per ajudar a abordar, com a tractament únic o amb altres tractaments, diferents problemes de salut que tenim en el nostre dia a dia: des de còlics del lactant, grips, refredats, rinitis al·lèrgiques, trastorns del son o nerviosisme ocasional… A més, l’homeopatia persegueix l’equilibri de l’organisme a partir de la seva pròpia capacitat natural de reaccionar davant de la malaltia. En els seus més de 200 anys d’història, l’homeopatia s’ha implantat en prop de 80 països i té més de 300 milions de pacients i al voltant de 248.400 metges que la integren en les seves consultes. En el nostre cas, cada vegada són més les farmàcies que aconsellen habitualment medicaments homeopàtics.

Coneixement i ús

A més, 10.000 metges integren la utilització de medicaments homeopàtics en la seva pràctica diària i, segons mostren les dades del I Estudi sobre Coneixement i Ús de l’Homeopatia, recerca pionera al nostre país realitzada per iniciativa de Laboratoris BOIRON, un de cada tres espanyols enquestats (33%) ha utilitzat l’homeopatia en alguna ocasió i un 27% l’empra de forma ocasional o regular.

Afeccions i motius

Així mateix, els usuaris declaren que les infeccions respiratòries, les al·lèrgies i els trastorns del son o l’ansietat són les principals àrees d’utilització de l’homeopatia, i els motius, la seva seguretat, entesa com l’absència d’efectes secundaris rellevants, la seva eficàcia en diferents afeccions i la possibilitat de prendre aquests medicaments durant l’embaràs o juntament amb altres tractaments. De fet, 8 de cada 10 usuaris (82%) es mostren satisfets o molt satisfets amb els resultats, amb un 99% de satisfacció en els pacients que la utilitzen de manera més regular. El 87% dels usuaris recomanarien l’ús d’homeopatia. En definitiva, aquest projecte d’ordre ministerial ens aproparà encara més, en el camp de l’homeopatia, a la resta els pacients europeus com, per exemple, els francesos i alemanys, amb una gran trajectòria homeopàtica. En el cas francès, per exemple, el 66% de la població ha utilitzat en alguna ocasió medicaments homeopàtics i el 36% en són usuaris regulars. El 66% de les mares de família utilitzen l’homeopatia per als seus fills, tant de forma preventiva com curativa, sobretot en patologies ORL, sortida de dents, nerviosisme i traumatismes lleus. Finalment, és important destacar que quan parlem d’homeopatia parlem de medicaments i, per tant, amb totes les garanties de qualitat i seguretat que la resta dels medicaments i de dispensació exclusiva en oficines de farmàcia. No dubtis a demanar consell al teu farmacèutic sobre les opcions més adaptades a tu.