Higiene bucodental

10 febrer, 2014 per a General, Higiene dental

higiene bucodentalPastes dentifrícies

La pasta de dents és un preparat homogeni format per una suspensió de pólvores amb aigua, que produeix com a resultat un producte de consistència semisòlida. Entre els seus components podem trobar: elements abrasius (substàncies que netegen la superfície dental per fricció i que fixen la capacitat abrasiva final del dentifrici), gelificants, humectants (retenen aigua i eviten que la pasta s’assequi), tensioactius (amb acció detergent), additius, aromatitzants (anís, menta o regalèssia) i edulcorants. La capacitat d’abrasió o el nivell de força de fricció d’un dentifrici respecte a uns valors estàndards pot medir-se pel mètode RDA (Radioactive Dentine Abrasion). Com més alta sigui la capacitat d’abrasió, més desgast de la dentina es produirà.

El combat contra la placa

Perquè hi hagi una bona higiene bucodental, el principal és mantenir sota control la placa bacteriana. D’aquesta manera, tres raspallades diàries, visitar el dentista almenys un cop a l’any, canviar el raspall cada tres mesos i fer una dieta equilibrada són les claus per evitar problemes bucodentals associats.

La placa bacteriana, està composta per bacteris, proteïnes de la saliva, polisacàrids, cèl·lules i leucòcits, que s’adhereixen amb força a les dents, les genives, la llengua i qualsevol altra superfície de la boca, i que serveixen d’ancoratge i aliment per a la colonització bacteriana. Quan, dins de la placa bacteriana s’acumulen dipòsits de sals minerals (sals de calci i fosfat), es forma la tosca, carrall o càlcul dental. Per això, per evitar que els bacteris acabin colonitzant la superfície dental i els espais entre la geniva i la dent, cal raspallar-se les dents després de cada menjada amb l’ajuda de pastes dentifrícies i productes específics per a l’esbandida bucal, l’acció protectora i netejadora dels quals canviarà d’acord amb cada problema.