Raigs uva altament perjudicials

11 juliol, 2018 per a Bellesa, General

Estem disposats a posar en risc la nostra salut per aconseguir un millor aspecte físic i estar bronzejats? El doctor José Carlos Moreno, president de l’Academia Española de Dermatología y Venereología, ens explica quins són els punts d’alt risc d’una pràctica més generalitzada cada any.

Segon el president de l’Academia Española de Dermatología y Venereología (AEDV) i cap de Servei de l’Hospital Reina Sofía de Còrdova, les cabines de raigs UVA s’han convertit en un hàbit tan perniciós per a la salut com ho pot ser el tabac, i arriben, fins i tot, a produir dependència. “Moltes persones no són conscients d’aquest risc, altres fan cas de les advertències que realitzem constantment els dermatòlegs, fins i tot l’administració no s’ocupa suficientment de controlar les cabines d’UVA”, afirma. Segons el doctor Moreno, tot i que l’Agència Internacional per a la Investigació del Càncer (IARC) ha elevat al nivell de risc màxim aquest tipus de tecnologia, segueix sense existir al nostre país cap tipus de restricció legal entorn d’elles.

Què és la radiació ultraviolada?
Són emanacions produïdes pel sol, necessàries per mantenir la vida i sintetitzar vitamina D. La mateixa naturalesa regula la radiació que arriba a la nostra superfície terrestre a través de la capa d’ozó, però el gènere humà és capaç d’alterar aquest filtre o bé destruint la capa o bé produint radiació artificial per rebre-la amb fins cosmètics.

Quins danys produeixen els raigs ultraviolats a la nostra pell?
El nostre organisme té una capacitat determinada de rebre radiació ultraviolada, però una vegada que l’hem superat els raigs s’acumulen en la nostra pell i comencen a produir radicals lliures que són el primer pas per a l’aparició d’efectes indesitjables. La pell “té memòria” i acumula la radiació de manera irreversible produint un dany difícil de reparar. A curt termini poden produir cremades (no oblidem que el fet d’haver patit una cremada, especialment en la infància, multiplica per dos el risc de patir un càncer cutani). Igualment poden produir reaccions al·lèrgiques, i molt especialment si estem prenent algun medicament fotosensible. A més, accelera l’envelliment cutani i afavoreix l’aparició de taques i la pèrdua de l’elasticitat cutània (arrugues). I finalment, és sens dubte la causa de l’aparició de càncer cutani.