Voluntariat per ajudar els altres

27 agost, 2018 per a General, Psicologia

voluntariatAjudar els altres omple. Veure somriure ens fa sentir satisfets i més feliços. Podem ajudar molts col·lectius que de ben segur ho agrairan.

Cada dia augmenta la sensibilitat de les persones vers els problemes dels altres. I és que actualment n’hi ha moltes que estan passant fam, exclusió, marginació, malalties, etc. “La crisi econòmica tan violenta i tan propera fa que en veiem i visquem totes les conseqüències més intensament. La proximitat de la crisi ha despertat consciències. La globalitat ens acosta molt més a la resta del món. Als seus problemes, a les seves mancances, i això desperta la solidaritat de moltes més persones, que volen fer alguna cosa pels altres”, explica l’Alfons Sánchez Ortiz, president de l’Associació de Voluntaris ”la Caixa” del Barcelonès i Vallès Occidental. Hi ha èpoques en què les necessitats són més extremes: “A l’hivern, quan les condicions de vida són més dures per la climatologia, la gent pensa més en les persones que viuen al carrer, que no tenen res per menjar, que viuen soles o pateixen malalties molt greus”. Però l’estiu també pot ser un bon moment per començar a fer voluntariat; els que rebin l’ajuda ho agrairan. Per l’Úrsula Reales, directora de Síndrome de Down Catalunya, l’ajuda dels voluntaris és vital: “El fet que hi hagi persones que dediquen el seu temps lliure a ajudar-nos és molt important, perquè ens aporten un vessant humanitari, de solidaritat i valors que d’una altra manera no tindríem. Ens donen la possibilitat d’oferir als nostres infants, joves i adults amb síndrome de Down unes relacions socials altruistes que els permeten enriquir la seva vida social”.

Fes-te’n

1. Per què

Quan es participa en una activitat de voluntariat es comprova que cal molt poc per fer que qui pateix qualsevol mancança sigui una miqueta més feliç; rebem molt més del que donem, i fent feliços els altres som feliços nosaltres.

2. Quins

Els voluntariats més comuns són els que estan relacionats amb la pobresa (com els menjadors socials); amb nens en risc d’exclusió social, i amb l’acompanyament a nens que pateixen malalties molt greus o discapacitats i a persones grans que viuen soles.

3. Quan

Joves, adults, qualsevol pot ser voluntari. La solidaritat no n’entén, d’edats. Aquest compromís amb la societat es desperta de molt jove, i cada vegada més, i continua per sempre.