Substitueix els ingredients més calòrics i alleugera les receptes

8 febrer, 2019 per a General, Receptes

CARXOFES FARCIDES DE IBÈRIC I GRATINADES AMB BEIXAMEL

carxofes farcidesINGREDIENTS (per a 4 persones):

 • 1,5 kg de carxofes.
 • Salsa de tomàquet.
 • 200 g de pernil ibèric.
 • 1 albergínia.
 • ½ litre d’aigua.
 • Sal segons el gust.
 • Un raget d’oli.
 • 1 branqueta de julivert.
 • 200 g. de formatge gouda.

ELABORACIÓ:

Per fer la beixamel, posem una mica de margarina a fondre i li incorporem la farina fins que quedi una mica torrada. Amb cura anem afegint-hi a poc a poc la llet, sense parar de remenar perquè no s’hi facin grumolls. Hi posem sal, pebre i nou moscada. Un truc per evitar que es formi una capa més endurida quan es refredi és col·locar una nou de margarina a la superfície. Netegem de fulles les carxofes fins que ens en quedi el cor. Les posem a bullir amb l’aigua, una fulla de julivert i un bon raig de llet per enblanquir-la. Tallem l’albergínia ben fina i planxem les carxofes amb una mica d’oli. Col·loquem l’albergínia, les carxofes, la salsa de tomàquet i el pernil ibèric. Ho decorem amb el formatge gouda rallat i gratinem el plat. La salsa beixamel es pot preparar amb llet descremada i una mica d’oli d’oliva perquè sigui menys calòrica.

FLAM DE FIGUES

flam de figuesINGREDIENTS (per a 4 persones):

 • 1 litre de llet.
 • 8 ous.
 • 200 g de figues.
 • Un raget de conyac.
 • 250 g de sucre.
 • 1 branqueta de canyella.
 • La pell d’una llimona.

 

 

ELABORACIÓ:

En primer lloc fem un caramel amb el sucre i unes gotes d’aigua. Hi incorporem les figues i el conyac. Així que es deixa anar el caramel, el traslladem al motlle en què farem el flam i ho deixem reposar perquè les figues es macerin. D’altra banda, escalfem la llet amb la branca de canyella i la pell de llimona fins que bulli. Ho reservem i incorporem els ous prèviament batuts amb el sucre. Afegim la barreja al motlle amb el caramel i les figues. Ho enfornem al bany maria (afegint aigua a la plàtera del forn) a 165 ºC durant 35 minuts. Ho decorem segons el nostre gust. Per alleugerir les postres es pot utilitzar llet descremada i substituir el sucre per edulcorant.