Bon ritme intestinal

3 juliol, 2018 per a General, Prevenció

El restrenyiment infantil és força freqüent, sobretot al voltant dels 2 anys, moment en què, generalment, es passa dels bolquers a l’orinal. El millor remei és mantenir una dieta rica en fibra i un horari regular per anar al bany.

Educació i dieta

Com un rellotge
És important establir un horari fix per defecar, que el nen s’habituï a fer-ho sempre a la mateixa hora i, sobretot, que no se n’aguanti les ganes. Això acostuma a passar quan comença la fase d’utilitzar l’orinal, cosa que crea reticències en el nen. Es tracta de factors psicològics.

Fibra i aigua
La primera mesura per prendre és higienicodietètica, és a dir, mantenir una dieta rica en fibra: llegums, cereals integrals, fruita fresca sense pelar i verdures bullides i crues. Els iogurts ajuden a regular el trànsit intestinal, els seus bacteris equilibren la flora intestinal. Cal ingerir molta aigua i seguir un horari regular per als àpats.

Cal anar al pediatre si hi ha episodis repetits de restrenyiment i si van acompanyats de forts dolors abdominals, vòmits o sang.

BON AMBIENT
Hem de crear un ambient tranquil i sense presses, en què el nen es trobi còmode. Convé que el nen toqui amb els peus a terra per poder fer pressió.

MASSATGES
Són eficaços especialment en el cas dels nadons. Un massatge suau a la panxa, en el sentit de les agulles del rellotge, estimula el moviment intestinal.

LAXANTS
Cal evitar els supositoris o laxants (sempre que no els hagi prescrit el pediatre). L’estimulació rectal és contraproduent, pot crear hàbit en el nen.

A la farmàcia: Ènemes i glicerina

Parlem de restrenyiment quan el nen fa menys de tres defecacions a la setmana o quan passa tres dies sense anar de ventre. En ocasions, quan el bol fecal és molt gran, pot provocar petites fissures anals en el nen. Són doloroses i augmenten el restrenyiment, ja que el nen, com que sent dolor, evita defecar. En aquests casos més greus, si el nen té més de 2 anys, i sempre sota prescripció mèdica, es pot recórrer a:
Ènemes: glicerina líquida que s’aplica via rectal amb l’ajuda d’una cànula.
Supositoris de glicerina: via rectal. Tenen efecte lubricant, estoven els excrements, i això facilita la defecació.