Entrevista al Dr. Eduard Estivill, Neurofisiòleg i Pediatre. “Tractar l’apnea protegeix de les malaties cardíaques”.

19 juny, 2018 per a Entrevista, General

“L’apnea provoca somnolència i falta de concentració diürna i pot afectar la circulació, el cervell i el cor”.
La pateix un 5% de la població i pot tenir conseqüències greus.

Una persona pateix la síndrome d’apnea del son quan, durant la nit, deixa de respirar 10 segons o més i almenys 5 vegades cada hora. Poden ser aturades totals (apnees) o parcials (hipoapnees). Els episodis d’apnea acaben despertant el pacient, que, a conseqüència d’això, no descansa bé i en pateix els efectes durant el dia: somnolència, mal de cap, dificultat per concentrar-se, etc. Amb les apnees l’oxigen no arriba a l’organisme i, en canvi, augmenta el nivell de CO2 a la sang, cosa que pot afectar, més endavant, la circulació, el funcionament del cervell i el cor. Per diagnosticar aquesta alteració s’ha d’estudiar al pacient durant una nit sencera mitjançant una polisomnografia, que es porten a terme a les Unitats d’Alteracions del Son.

XF Quina prevalença té l’apnea del son en la nostra societat?

Un 5% de la població n’està afectada.

XF És una malaltia greu?

Ho és des del moment que, per afectació cardiovascular, pot arribar a causar la mort en els casos més greus. Abans d’arribar a aquest extrem, però, té moltes altres conseqüències negatives, com per exemple els accidents de cotxe provocats per la somnolència que dóna la malaltia.

XF Com afecta el funcionament de l’organisme, i en concret del cor?

Les apnees són petites parades respiratòries, amb la consegüent falta d’oxigen que això comporta. Aquesta falta d’oxigen de manera crònica afecta el cor. Els malalts d’apnea poden arribar a patir una aturada cardíaca mentre dormen.

XF Hi ha factors de risc que augmentin la possibilitat de patir-la?

L’obesitat és el principal factor desencadenant i pot ser-ne la causa, quan l’obesitat és important. L’excés de pes es manifesta a la musculatura abdominal i a la musculatura del coll. El greix es col·loca sobretot a la faringe, fet que dificulta el pas de l’aire.

XF Hi ha persones més propenses a desenvolupar aquesta malaltia?

Com acabem de veure, les persones obeses, però també aquelles que tenen una forma específica de la cara, amb uns trets concrets: coll curt i ample i la mandíbula inferior lleugerament desplaçada.

XF Com es pot prevenir?

Evitar el sobrepès o l’obesitat és la millor manera de prevenir les apnees. Tot i que, en molts casos, també hi ha una clara predisposició genètica.

XF Quin tractament és el més adequat per reduir l’apnea del son?

La reducció de pes i la utilització d’un aparell anomenat CPAP que proporciona aire continuat mentre dormim. En els casos en què la causa és una anomalia en la via respiratòria, la cirurgia soluciona completament el problema. Aquest seria el cas dels nens que pateixen apnees com a conseqüència d’una hipertròfia amigdalina.