Tabaquisme: Una addicció que es pot superar

24 agost, 2018 per a General, Salut


El consum de tabac és la primera causa de pèrdua de salut evitable. Cada cigarreta fumada són 7 minuts menys de vida. Aquests missatges els hem sentit infinitat de vegades en les moltes campanyes de conscienciació contra l’hàbit de fumar. Però no per això deixar de fumar resulta més fàcil. Estem parlant d’una addicció, i, com a tal, comporta una dependència psíquica i física de la persona que la pateix. Per aconseguir abandonar el tabac es requereix, en primer lloc, molta voluntat, desitjar-ho realment, i en segon lloc, superar la temuda síndrome d’abstinència.

Addicció a la nicotina

El fumador és addicte a l’hàbit de fumar pel rol social que té (tot i que avui aquest rol disminueix) i és addicte a la nicotina. La nicotina és la substància principal de la cigarreta que provoca la dependència del tabac. Pocs segons després de ser inhalada, la nicotina arriba als receptors del sistema nerviós i els efectes primaris que produeix, com el plaer o la reducció de l’ansietat, apareixen immediatament. A dosis baixes, la nicotina és psicoestimulant, provoca excitació i millora en el rendiment de les tasques i la capacitat mental, entre altres. A dosis altes, aquesta substància actua com a depressora i té efectes sedants. De les substàncies que conté una cigarreta, la nicotina i el monòxid de carboni són els responsables de l’augment del risc de patir malalties cardiovasculars, com l’infart. El quitrà conté substàncies carcinògenes.

Síndrome d’abstinència

És el conjunt de símptomes amb què l’organisme respon a la falta d’administració de la substància addictiva, que en el tabaquisme és la nicotina. La síndrome d’abstinència comença al cap de dues hores d’haver deixat de fumar i pot provocar ansietat, irritabilitat, dificultat de concentració, mal de cap, apatia i impulsos de tornar a fumar. Per tot això, deixar l’addicció al tabac és difícil, i més en situacions d’estrès o socialment com el càncer de pulmó i les malalties cardiovasculars, i pot causar càncer de laringe, faringe, esòfag, pàncrees, bufeta, a la cavitat bucal, i úlcera d’estómac.

Substitutius de la nicotina

El tractament de restitució nicotínica té com a principal objectiu ajudar a superar l’abstinència. Hi ha els pegats, els xiclets i els caramels. Consisteix a donar nicotina externa al fumador per substituir la que, fins ara, inhalava amb el tabac  associades a l’hàbit de fumar. Però no és impossible. La taxa de fumadors està disminuint i això és el reflex del fet que, amb ajuda farmacològica, i psicològica si cal, es pot deixar el tabac.

Malalties associades

El tabac és la principal causa de la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) o, el que és el mateix, emfisema o bronquitis crònica. Avui, la MPOC és la quarta causa de mort al món i al nostre país la pateix 1 de cada 10 persones més gran de 40 anys. El tabac, però, també és el principal factor de risc d’altres malalties de mortalitat elevada i anar-la reduint progressivament fins a eliminar-la. S’utilitza en pacients que volen deixar de fumar en un període curt de temps. Mai no s’han d’utilitzar aquests productes com a substituts del tabac, i el tractament no es pot allargar més de 6 mesos. Mentre dura el tractament, el pacient ha de deixar de fumar totalment per evitar reaccions adverses, sobretot quan les dosis de nicotina són elevades, i no s’han de combinar l’ús de xiclets, pegats i caramels. Cadascun dels productes té unes normes de consum específiques, cal llegir bé les instruccions o informar-se a la farmàcia. Els pegats de nicotina són més efectius quan el grau de dependència al tabac és baix. Es poden utilitzar durant 16 o 24 hores, segons el grau de dependència i es recomana alternar la zona dèrmica on es col·loca. Els xiclets de nicotina també funcionen més bé en fumadors esporàdics. El màxim diari és de 15 xiclets durant els primers tres mesos. Els caramels no es poden mastegar ni empassar i és preferible no prendre cafè 15 minuts abans o després.

Medicació amb prescripció

El bupropió és, segons els estudis, un mètode molt efectiu i que dóna bons resultats, però que pot provocar efectes secundaris de tipus digestiu, insomni o reaccions dermatològiques. El tractament no pot superar les 9 setmanes. La vareniclina redueix l’ànsia de fumar, l’abstinència, la satisfacció associada al fet de fumar i també la dependència. Ambdós medicaments poden tenir efectes adversos que cal controlar. S’han d’administrar sempre sota prescripció mèdica.

XarxaFarma Recomana
Demanar informació al farmacèutic sobre les diferents teràpies substitutives de la nicotina.

L’exercici físic: el gran aliat

Practicar algun esport o activitat física, com córrer, nedar o jugar a pàdel, és un bon substitutiu del tabac i un complement a les teràpies de desintoxicació nicotínica. És una manera de compensar els efectes de l’abstinència amb els beneficis que ens aporta la pràctica d’esport. La primera a notar-ho és la capacitat pulmonar, tant temps obstruïda pel tabac. Millora la resistència física en augmentar la capacitat de realitzar esforços diaris i quotidians. L’exercici moderat redueix l’estrès, conseqüència habitual de l’abstinència. A més, el fet de practicar un esport produeix un sentiment de benestar que actua com a revulsiu per continuar amb la desintoxicació ja que es reforça la sensació d’estar millorant la salut en general. L’exercici físic aeròbic ajuda a perdre els quilos de més, que, generalment, es guanyen al menjar més per l’ansietat que provoca deixar de fumar. Fer exercici augmenta l’autoestima i es combat l’insomni gràcies a la fatiga que provoca.