Emocions i salut bucodental. Amics íntims

15 juliol, 2018 per a General, Higiene dental

Ja coneixíem la influència que té el benestar psicològic en la salut en general. Ara, odontòlegs i psiquiatres estableixen la relació entre determinats desequilibris emocionals i el deteriorament de la salut bucodental.

Aquesta és una de les principals novetats que s’han presentat en la quaranta-dosena reunió de la Sociedad Española de Periodoncia i Osteointegración (SEPA) que s’ha dut a terme recentment a Bilbao. El fet és que s’hi ha demostrat que, en determinats pacients, “l’impacte d’un desequilibri emocional pot condicionar la resposta al tractament”, tal com assegura el psiquiatre Mikel Zubiri, de l’Escola Francesa de Psicosomàtica. Per això, ja hi ha odontòlegs que han establert un entente cordiale amb psiquiatres perquè abans de realitzar una
cirurgia periodontal, per exemple, el mateix odontòleg aconselli al pacient passar primer per la consulta d’un psiquiatre si mostra algun signe o símptoma que faci pensar en un desequilibri emocional.

…treball conjunt

“Existeix una relació directa entre desequilibri emocional i salut. Per exemple, les vídues perden més peces dentàries que els vidus, i això s’explica des de l’enteniment que, encara avui, a una vídua li costa molt més en termes generals reconduir emocionalment l’absència del seu company”, explica Ion Zabalegui, president del comitè organitzador de la reunió de la SEPA. Per això, és important el treball conjunt entre professionals de diferents disciplines per afavorir els bons resultats del tractament. Segons comenta aquest expert, en alguns casos, “durant molt de temps un pacient s’ha mantingut estable i controlat periòdicament en les revisions i, de sobte, la seva salut dental ha experimentat una davallada considerable”. “Després d’investigar -va explicar-, es veia que la disminució en la seva salut coincidia amb circumstàncies amb un fort component emocional per a la persona.” Un cop tractat el desordre de caire emocional, els pacients es remeten altra vegada a la consulta del dentista per dur a terme el tractament odontològic “amb una probabilitat més important que es pugui desenvolupar d’una manera satisfactòria, així que s’ha evitat que en el futur el problema emocional subjacent pugui afectar la salut bucodental en particular i l’estat general del pacient”, explica el psiquiatre Mikel Zubiri.

Malaltia periodontal

Durant la reunió convocada per la SEPA, s’ha tractat d’una manera exhaustiva la malaltia periodontal o piorrea, que segueix sent la causa principal de pèrdua de dents en l’adult,
a pesar d’haver avançat molt en el seu tractament. Ion Zabalegui explicava que, principalment, la piorrea comprèn dues afeccions: “D’una banda hi ha la gingivitis, que es tradueix en una inflamació de les genives que voregen la dent, i d’una altra banda, la periodontitis, que normalment té com a causa una gingivitis prèvia i suposa la destrucció del teixit ossi al voltant de la dent”.

Factors de risc

Malgrat el gran desenvolupament que s’ha assolit en la lluita contra la malaltia periodontal, hi ha una sèrie de factors de risc que poden provocar-ne l’aparició o l’agreujament en el cas que ja existeixi infecció.

A. El tabaquisme n’és el més important “per la seva relació directa en la destrucció del teixit periodontal i perquè perjudica la cicatrització, la resposta al tractament desinflamatori i l’avançament quirúrgic”, assenyala l’expert.
B. També és molt important la susceptibilitat individual condicionada per la genètica que pot presentar cada individu.
C. Els desequilibris emocionals com l’ansietat, la depressió essencial i determinades malalties (diabetis tipus I, per exemple) poden influir negativament en la piorrea.

3 pilars per la curació

“És molt important el control periòdic de la boca, ja que la piorrea és una infecció crònica, no aguda, que va actuant d’una manera progressiva. Així, hi ha un estadi en què encara
es pot actuar amb eficàcia contra ella i salvar la dent. En canvi, si es deixa actuar sense control, arriba un moment en el qual la pèrdua de les dents es converteix en irreversible”, destacà Zabalegui. Si la malatia periodontal es pot detectar a temps, el tractament consta de tres pilars bàsics:

1. El curetatge, en el qual per mitjà de curetes -instruments dissenyats especialment per eliminar els dipòsits a sota de la geniva- s’elimina la placa bacteriana.
2. Després, i en el cas que la infecció específica ho necessiti, es recorre a un tractament especialitzat amb antibiòtic.
3. És fonamental raspallar correctament les dents. “Si el pacient no elimina d’una manera correcta la placa que es forma cada dotze hores -per això és necessari netejar-se la boca almenys dos cops al dia-, serà molt difícil aconseguir una curació completa de la piorrea”, assenyala Zabalegui.