Melanoma de piga a càncer

5 juliol, 2018 per a General, Salut

Seguir de prop les pigues i no perdre’ls la pista: aquesta és la millor eina per a la prevenció del melanoma, una lesió cancerosa l’avantsala de la qual sempre és una piga. I per descomptat, protegir del sol tota la família: els experts ens adverteixen que la majoria dels melanomes es produeixen per cremades solars abans dels 20 anys.

El melanoma és el tipus més seriós de càncer de pell i un dels tumors que més es diagnostiquen en adults joves, fins al punt que entre dones de menys de 30 anys la seva incidència ha augmentat més del cinquanta per cent des de 1980. La cultura de la prevenció del melanoma sovint es correlaciona amb cremades solars en la infantesa, i pensem que la pell jove és més vulnerable. Els pares han de saber que la pell dels seus fills petits i adolescents és molt més vulnerable que la pròpia. La majoria de dany que pot portar al melanoma passa per cremades solars de la infantesa abans dels vint anys.

No li treguis importància

El melanoma és un tipus de càncer de pell caracteritzat per un creixement descontrolat de les cèl·lules productores de melanina, els melanòcits. El melanoma metastàtic, la forma més letal de la malaltia, apareix quan el càncer s’ha estès de la pell a altres òrgans, com els ganglis limfàtics, els pulmons, el cervell i altres parts del cos. El melanoma avançat és el càncer de pell més agressiu i de major mortalitat, amb una esperança de vida de pocs mesos. Encara que el melanoma es pot curar quan es diagnostica en estat precoç, en les fases avançades la supervivència mitjana dels pacients és de només sis mesos, amb una taxa de mortalitat en els primers dotze mesos del 75% dels malalts, cosa que el converteix en una de les formes de càncer més agressives. Es calcula que la malaltia provoca cada any la mort de 40.000 persones arreu del món. Les estimacions per a la pròxima dècada indiquen que el nombre de casos nous en els països desenvolupats es duplicarà i passarà dels 138.000 als 227.000 el 2019.

Ser dona i rica, factors de risc

Curiosament, les dones blanques, joves i riques són sis vegades més propenses a patir-ne que els individus més pobres. Així ho indica una investigació recent que ha examinat la relació entre la incidència de melanoma, l’exposició a la llum ultraviolada (UV) i l’estatus socioeconòmic. Amb paraules de Christina A. Clarke, científica investigadora de l’Institut de Prevenció del Càncer de Califòrnia i coautora de l’estudi, “originalment pensàvem que les àrees amb més sol i UV tindrien més melanoma, però no és un factor de predicció tan potent com l’estatus socioeconòmic, i en realitat les dues coses es necessiten en conjunt”. Les nenes i dones dels barris amb l’estatus socioeconòmic més alt i més exposició a radiació UV van experimentar un 73 per cent més diagnòstics de melanoma que les dels veïnats més pobres amb l’exposició més alta a UV, i una incidència de melanoma un 80 per cent més alta en comparació amb les que tenien tant l’estatus socioeconòmic més baix com la menor exposició UV.

Com sé si és anormal?

La majoria de les persones tenen pigues, i gairebé totes són inofensives, però és important reconèixer en una piga els canvis que poguessin suggerir que s’està formant un melanoma. Una vegada que s’ha originat una piga, en general conservarà la mateixa mida, forma i color durant molts anys, i fins i tot, eventualment, pot arribar a desaparèixer. Normalment, una piga normal és una taca de color uniforme cafè, canyella o negre a la pell. Pot ser plana o prominent, rodona o ovalada. Generalment, les pigues fan menys de 6 mm d’amplada (aproximadament l’amplada d’una goma de llapis). Una piga pot estar present en el moment de néixer o bé pot aparèixer durant la infància o la joventut. Sovint el primer signe d’un melanoma és un canvi de mida, forma, color o textura d’una piga. La majoria dels melanomes tenen una àrea negra o negra blavosa i un aspecte anormal i/o desagradable. És important destacar que el melanoma també pot aparèixer com una piga nova. Igualment poden aparèixer diverses pigues al mateix temps, especialment en les àrees de la pell exposades al sol.

Autoexamina’t amb la regla ABCD

En el moment en què aparegui una piga nova o que canviï de grandària, forma o color una de ja existent, cal estar alerta. El millor és fer  l’autoexamen en una habitació on hi hagi molta llum i davant d’un mirall de cos sencer. Per ajudar a veure les àrees difícils, com la part posterior de les cuixes, es pot utilitzar un mirall de mà. S’han d’examinar totes les àrees, incloent els palmells de les mans i les plantes dels peus, el cuir cabellut, les orelles, a sota les ungles i a l’esquena.

La regla ABCD és la guia recomanada pels professionals de la dermatologia per detectar qualsevol senyal indicador de melanoma.

No obstant això, convé destacar que alguns melanomes no s’ajusten a la regla descrita anteriorment, per la qual cosa és important informar de qualsevol canvi en lesions preexistents o noves de la pell, com també de qualsevol creixement que aparegui diferent a la resta de pigues.

A d’asimetria: la meitat de la piga o marca de naixement no correspon a l’altra meitat.

B de vora: les vores són desiguals, irregulars, borroses o dentades.

C de color: el color no és uniforme i pot incloure ombres color marró o negres, o alguna vegada taques rosades, vermelles, blaves o blanques.

D de diàmetre: hi ha canvis en la grandària, generalment es tornen més grans.

Altres senyals d’advertència són una nafta que no cicatritza, la propagación del pigment de la vora d’una taca fins a la pell circumdant; enrogiment o una nova inflamació més enllà de la vora, canvi en la sensació (picor, sensibilitat o dolor); canvi en la superfície d’una piga (descamació, exsudació, sagnat, o l’aparença d’una protuberància o nòdul).

Tecnologia LÀSER: l’últim en diagnòstic precoç

El melanoma es pot curar si es diagnostica i es tracta precoçment. De fet, si un melanoma no s’extirpa en els seus estats inicials, les cèl·lules canceroses poden créixer cap endins, a sota la superfície de la pell, i envair teixits sans. Les tècniques estàndards inclouen l’ús de llum i una lupa, i l’extirpació i anàlisi de mostres cel·lulars al laboratori. Molts dermatòlegs utilitzen una tècnica anomenada dermatoscòpia (també coneguda com microscòpia d’epiluminiscència [ELM] o microscòpia de superfície) per observar àrees de la pell amb més claredat. Recentment, investigadors del Centre d’Imatges Moleculars i Biomoleculars de la Universitat de Duke, a Durham, Carolina del Nord, afirmen haver desenvolupat una forma nova i potencialment més precisa de diagnosticar les lesions del melanoma, mitjançant l’ús de tecnologia làser. Segons la publicació Science Translational Medicine, en la qual es va donar a conèixer l’estudi, l’aparell làser detecta diferències clau en la pigmentació entre la pell sana i el teixit cancerós. Encara que de moment el nou procediment d’avaluació seguiria comportant l’extirpació de pigues sospitoses (també coneguda com biòpsia de teixit), el mètode serà més precís que els procediments actuals d’avaluació, que sovint donen resultats no concloents i provoquen cirurgies innecessàries per als pacients. Amb la nova tècnica, l’energia làser absorbida canvia al voltant de les cèl·lules cutànies de la mostra, i ressalta diferències microscòpiques en la pigmentació de la pell. Atès que les cèl·lules de melanoma tenen més quantitat d’un pigment concret anomenat “eumelanina” que les cèl·lules sanes, aquesta dinàmica ha permès als investigadors identificar els senyals de càncer amb facilitat. El mètode va tenir una precisió del cent per cent en la identificació dels onze casos de melanoma inclosos en les mostres de la prova, van apuntar els autors en un comunicat de premsa de la universitat. “Les biòpsies no sempre llancen resultats clars, les fem amb massa freqüéncia”, va assenyalar Trisal, un dels investigadors de l’estudi.

“De cada cent persones que se sotmeten a una biòpsia ara, amb prou feines una resultarà maligna, el que suggereix que en realitat hauríem de fer menys biòpsies. I espero que el desenvolupament posterior d’aquest tipus de nou mètode diagnòstic eventualment tindrà com a resultat reduir la nostra necessitat d’aquest tipus de procediment innecessari”.