El cordó umbilical, font de vida i esperança

25 febrer, 2018 per a General, Nens

cordó umbilicalLes cèl·lules mare presents a la sang del cordó umbilical s’utilitzen per tractar més de setanta patologies, entre les quals trobem diferents varietats de càncers de sang, com la leucèmia.

A finals de la dècada dels vuitanta es va descobrir que la sang del cordó umbilical era molt rica en cèl·lules mare, unes cèl·lules que tenen la capacitat de generar-ne de noves. Aquest potencial regenerador s’ha demostrat eficaç per curar malalties, i actualment s’usa el trasplantament de sang de cordó per tractar més de setanta patologies, tant en adults (65 %) com en nens (35 %). La majoria són varietats de càncers de sang, com la leucèmia, i immunodeficiències.

Donants altruistes

La donació de la sang del cordó umbilical (SCU) es fa en el moment del part, una vegada ja ha nascut el nadó i pocs minuts després de tallar el cordó umbilical.

Qualsevol embarassada pot donar el cordó del seu futur nadó; només cal signar un consentiment, que estigui sana i que l’embaràs i el part tinguin un desenvolupament normal.

Garantir-ne la conservació

Els centres de salut i maternitats solen informar d’aquesta donació, ja que la majoria (centres públics i privats) participa en el programa de trasplantaments que funciona a Espanya.

Les bosses o unitats de SCU s’envien de la maternitat al banc de sang de cordó umbilical, que s’encarrega de garantir-ne la conservació adequada i la tipificació, per tal que es puguin utilitzar en les millors condicions.

El Banc de Cordó de Barcelona, creat el 1995, va ser pioner al nostre país i és el banc del qual s’ha fet servir més sang de cordó umbilical per a trasplantaments.

Bancs solidaris

A Espanya hi ha set bancs públics de sang de cordó umbilical i estan localitzats a Madrid, Barcelona, Galícia, Andalusia, València, Canàries i País Basc. Les mostres que es conserven en aquests bancs són anònimes i poden ser trasplantades a qualsevol persona que ho necessiti. També hi ha bancs privats que ofereixen la possibilitat de conservar la sang del cordó umbilical per a ús exclusiu del fill acabat de néixer o d’algun germà, però –segons la legislació espanyola– aquests bancs no poden emmagatzemar la sang en territori espanyol i han de fer-ho en països on n’estigui permès l’ús exclusiu.