Alliberar-se del pesimisme per assolir objectius

18 setembre, 2017 per a General, Psicologia

pesimismeÉs possible entrenar una actitud positiva i desprendre’s d’idees pessimistes que distancien de les pròpies metes.

És l’optimisme una disposició innata?, o bé es pot aprendre a ser optimista a mesura que passa el temps? El professor israelià de la Universitat de Harvard, Tal Ben Shalar, està convençut que és una forma d’encarar la vida que tothom pot cultivar per així viure amb plenitud. En són una prova les classes que imparteix aquest guru de la psicologia positiva a la Universitat de Harvard, per les quals han passat més de 1.400 alumnes.

Actitud positiva

Tal Ben Shalar destaca, com a necessaris per assolir la felicitat, sis aspectes clau. El professor convida a celebrar els fracassos en lloc de culpabilitzarse’n, agrair les coses bones que passen al llarg del dia, practicar esport, evitar abastar massa, meditar i ser resilient, és a dir, sobreposar-se amb optimisme a les adversitats. No obstant això, quan es té una personalitat pessimista o ansiosa, pot resultar un trencaclosques aplicar tots els consells que proposa Shalar. Sovint es presenten situacions que poden empitjorar l’estat d’ànim. També se succeeixen etapes en què es percep que cada dia transcorre sense que passi res extraordinari o satisfactori.

La interpretació dels fets diaris, és a dir, els pensaments, influeix de forma directa en el grau de plenitud.

Encara que és impossible establir una recepta definitiva en un concepte tan subjectiu com la felicitat, sí que es pot entrenar la manera de pensar per així desfer-se de l’angoixa, sentir-se més vital i estimar-se a un mateix.

Els pensaments estan associats al caràcter, les experiències viscudes, l’educació i l’aprenentatge. Per detectar si tenim idees negatives que interfereixen en el benestar i el desenvolupament personal, el primer pas serà detectar-les i analitzar si tenen relació amb alguna d’aquestes condicions descrites. Es tracta de tenir la voluntat de dur a terme un exercici d’autoconeixement.

Menys queixes

Queixar-se pot ser un alleujament de forma puntual, però trobar-li desavantatges a tot deixa entreveure que la persona travessa un estat de malestar emocional. Un bon recurs per evitar el discurs queixós és valorar els aspectes positius en el nostre entorn i buscar motius pels quals conrear la gratitud.

XF recomana: Envoltar-te de persones positives a qui admires i fixar-te en com actuen t’ajudarà a no caure en el pessimisme

Decàleg de l’optimista

Les persones que avancen a la vida amb bon ànim solen tenir punts en comú:

Criticar poc. No es tracta de ser indulgent ni de no tenir criteri, sinó d’eludir judicis indiscriminats sobre els altres, ja que deixen entreveure les pròpies mancances. La persona optimista s’accepta a si mateixa i és compassiva amb l’altre.

Ser proactives. Eviten acomodarse en la passivitat i lluiten pels seus objectius, tot i que escometre’ls els causa por i esforç.

Cultivar les relacions. Les persones optimistes tenen cura de les relacions socials i són conscients de com influeixen en el fet de conèixer-se a un mateix, madurar i emprendre canvis satisfactoris.