Com mantenir l’acne sota control a l’edat adulta

13 setembre, 2017 per a Bellesa, General

acne adultEl terme acne sol relacionar-se amb l’adolescència, però aquesta patologia va molt més enllà i es pot estendre a l’edat adulta. En el cas de les dones, una de cada deu pateix aquesta afecció una vegada arriba a la trentena.

Per aconseguir controlar l’acne, el primer pas és conèixer quins factors intervenen en la seva patogènia. Entre els més comuns, destaca l’augment de la secreció sebàcia que es regula a escala hormonal a través dels andrògens. Certes patologies hormonals, com la Síndrome de l’Ovari Poliquístic (SOP), s’associen a la presència de l’acne.

Un altre factor que propicia l’aparició del problema és l’acumulació de seu i cèl·lules mortes en la glàndula productora de greix, ja que l’obstrueix. A aquest procés se’l coneix com comedogènesi i apareix per l’alteració en el creixement de les cèl·lules de la pell i/o per canvis que es produeixen en la mateixa glàndula.

Al seu torn, el creixement de bacteris com el Propinebacterium acnes, propiciat per l’excés de seu, té un efecte irritatiu i inflamatori a la pell, cosa que pot comportar una major presència d’acne.

Atacar el problema

Els tractaments específics per solucionar aquesta afecció contenen combinacions de principis actius que actuen a diferents nivells.

Podem trobar components que tenen la funció de controlar els nivells de greix que genera la pell, antiandrogènics i seborreguladors, com el zinc; per eliminar l’acumulació de queratina en el fol·licle pilosebaci –queratolítics, com el salicilat de sodi– i per reduir la inflamació i proliferació de bacteris –antiinflamatoris i antimicrobians, com la clorhexidina–.

Higiene adequada

És important realitzar una correcta higiene i hidratació de la pell dues vegades al dia amb productes específics que no causin sequedat excessiva i evitin els problemes derivats del seu i la sobreinfecció.