La immunitat innata de la pell

10 setembre, 2017 per a Bellesa, General

acnePer reduir o eliminar l’aparició de l’acne és necessari reforçar les defenses naturals de l’organisme i disminuir la vulnerabilitat de la pell perquè recuperi tot el seu confort.

La pell està composta per un primer escut protector format per la microbiota o flora cutània i el mantell hidrolipídic. La microbiota és un conjunt de microorganismes beneficiosos, en què un desequilibri origina la proliferació de patògens que provoquen diferents infeccions a la pell, mentre que el mantell hidrolipídic és la combinació de lípids i substàncies aquoses procedents de la suor i impedeix l’evaporació de l’aigua de la dermis.

Una microbiota equilibrada, unida a un mantell hidrolipídic sa, permet que els queratinòcits de l’epidermis duguin a terme la seva funció de defensa enfront de les agressions externes i infeccions, fet que coneixem com a immunitat innata.

Patogènia de l’acne

La formació de l’acne es produeix en diverses fases. Primer, quan té lloc un desajust hormonal –pubertat, menopausa, menstruació, medicació… – i la dihidrotestosterona estimula en excés les glàndules sebàcies, les quals produeixen més seu del que cal i fan que la pell es torni greixosa i augmenti la regeneració cel·lular.

Les cèl·lules mortes sobre una pell greixosa no es desprenen. L’acumulació de seu i cèl·lules donen lloc a una obstrucció del fol·licle pilosebaci. La producció de seu continua, fet que provoca que el fol·licle s’eixampli i sigui apreciable l’obstrucció, anomenada barb tancat o punt blanc. Si el conjunt de seu i cèl·lules mortes està en contacte amb l’aire, s’oxida i dona lloc a un punt negre. En aquest ambient mancat d’oxigen s’altera l’equilibri natural de la flora bacteriana i prolifera en excés el bacteri Propionibacterium acnes, que allibera substàncies inflamatòries que provoquen l’aparició de diverses lesions cutànies, com ara grans amb pus o sense.

La quantitat, mida i zona del cos on es produeixen les lesions determina la gravetat de l’acne.

Pells amb acne

Juntament amb el desequilibri provocat pel Propionibacterium acnes, en aquest tipus de pells es produeix una alteració del primer escut protector de la pell. Els canvis hormonals, una higiene inadequada i/o l’ús sistemàtic de tractaments per a la pell greixosa poden destruir els bacteris perjudicials i els beneficiosos de la pell. Una aportació de prebiòtics selectius com els de Be+ Skin Barrier Protection pot ajudar a reestablir aquest escut.

Be+ Skin Barrier Protection®

• Reforça les defenses naturals de la pell: gràcies als prebiòtics selectius, alimenta la flora cutània beneficiosa i deixa sense nutrients els bacteris que han crescut en excés, com el Propionibacterium acnes.

• Disminueix la vulnerabilitat de la pell: l’àcid hialurònic crea un film semipermeable que reté l’aigua i aporta hidratació, clau perquè la pell acneica recuperi el confort d’una pell sana.