Com combatre els símptomes de les cames cansades

12 agost, 2017 per a General, Medicina natural, Prevenció

camesLes temperatures altes poden provocar vasodilatació, fet que origina una sensació de pesadesa i inflor a les cames i que empitjora els problemes de varius.

Les cames cansades són un dels grans mals de l’estiu. Amb la calor, augmenta la permeabilitat vascular, això fa que les cames es puguin inflar i que hi apareguin edemes, sobretot al dors del peu i als turmells. El clima estiuenc també tendeix a empitjorar els problemes de varius, ja que afavoreix la dilatació dels vasos sanguinis.

Els banys al mar i els massatges amb gels són remeis que poden suavitzar les molèsties

Una prevenció correcta

Unes pautes determinades ens ajudaran molt a millorar els problemes relacionats amb les cames cansades, inflades o amb varius a la zona. Hi ha remeis casolans que poden alleujar-ne els símptomes, com són fer massatges ascendents a les cames, refrescar-les amb gels o aigua fresca –no freda, ja que el cos, per norma general, no tolera bé els canvis bruscos de temperatura– o els banys al mar, per refrigerar el sistema circulatori i reduir la sobrecàrrega de líquid. Cuidar l’estil de vida és un altre factor important perquè les molèsties remetin. Practicar exercici físic, no abusar de tòxics com l’alcohol i el tabac, i dur una alimentació rica en fruites i verdures són consells a seguir diàriament per millorar aquest trastorn.

Vestimenta confortable

La consigna és vestir amb roba còmoda: les sabates de taló, els pantalons ajustats o mitjons massa estrets pressionen la zona de les cames i els peus, i hi dificulten la circulació de la sang. En alguns casos, poden ser útils les mitges de compressió, disponibles a la farmàcia, que impedeixen l’estancament de la sang.

Tractaments disponibles

Quan la sensació de pesadesa i inflor és intensa, hi ha diversos tractaments per alleujar-la. Es poden administrar per via tòpica, en format gel o crema; o per via oral, per exemple mitjançant càpsules o dragees. La majoria estan formulats amb extractes de plantes, com el castanyer d’Índies, especialment indicats per suavitzar aquest tipus de símptomes.

Plantes medicinals Tradicionalment, les plantes medicinals s’han utilitzat com a tractament coadjuvant. Són de gran ajuda pels seus components venotònics, que afavoreixen la circulació venosa i eviten que els capil·lars es dilatin, la qual cosa n’augmenta la resistència i permeabilitat.

• Gingko biloba: amb acció antioxidant i d’antiagregant plaquetari.
• Llavors de castanyer d’Índies: amb acció antiedematosa i també antioxidant.
• El rizoma del galzeran i la fulla de la vinya vermella, amb acció antiinflamatòria, també s’han fet servir tradicionalment per mitigar aquests símptomes molestos.